image

Nieuws

Heldersbier te koop bij alle lokale Albert Heijns

FullSizeRender (3)

Paulo Ramler 05-03-2016

Vanaf woensdag zijn de speciaalbieren Napoleon en Dorus definitief verkrijgbaar op alle locaties. “De pilot begon bij Boonstra. Toen beperkte we ons nog tot het biersoort Napoleon”, vertelt Dave Kleine. “Dat beviel goed en daar is nu ook Dorus bij gekomen. In Grand Hotel Beatrix wordt het nu ook geschonken. We worden op deze manier echt gelanceerd.”


 

Geluksvogels proeven nieuwe Helderse Jongens

CX245_229A_9

Door Ed Dekker – 29-3-2015

Geluksvogels, die tien uitverkoren lezers van de Helderse Courant. Zij kregen zaterdag een voorproefje van een nieuwe aanwinst van Den Helder: stadsbrouwerij Helderse Jongens in Fort Westoever

De geestrijke productie in de betonnen kolos start begin 2017, maar ondernemers Mitchell Gerrits en Dave Kleine konden al een indruk geven van de investering van 150.000 euro.

De tien lezers hadden de meest aansprekende namen gesuggereerd voor het nieuwe weizenbier van ’de Jongens’. Tot en met 31 maart kunnen suggesties worden gedaan. De volgende dag wordt de keuze bekend gemaakt.

In totaal zijn er nu bijna vierhonderd voorstellen.


Bier uit Den Helder groot succes, productie vertienvoudigd

image

Door Hedzer Faber – 20-11-2015

Het bier van Stadsbrouwerij Helderse Jongens slaat aan. Zodanig dat de productie van de bieren Napoleon (bock) en Dorus (witbier) is verplaatst van Friesland naar een grotere brouwerij in Amsterdam. De productie kan hierdoor worden vertienvoudigd van omgerekend tachtig naar achthonderd liter per week.

Dave Kleine van de brouwerij: ,,Hier zijn we heel blij mee. Nu kunnen we grote stappen zetten naar andere afnemers.’’

Vanaf zomer volgend jaar moet het Helderse bier ook daadwerkelijk in Den Helder geproduceerd worden. Deze week is de verwachte vergunning afgegeven voor het vestigen van de speciaalbierbrouwerij in Fort Westoever.


Alle seinen op groen: bierbrouwerij in Napoleontisch Fort Westoever

foto (5)Door Hedzer Faber – 11-6-2015

De Helderse Jongens hebben groen licht om hun Stadsbrouwerij te vestigen in Fort Westoever. Er zijn in de vergunningsaanvraag welgeteld nul bezwaren binnengekomen, iets dat voor een dergelijk groot project op een beeldbepalende plek in Den Helder gerust uniek genoemd kan worden.

,,Gewoonweg super”, vindt brouwer Dave Kleine. Hij en collega-‘Jongens’ Tim Ouwens en Mitchell Gerrits hebben grootse plannen met het fort naast de Burgemeester Visserbrug. Met een proeflokaal, een terras aan het water, vergaderlocaties. Maar in de eerste plaats: de brouwerij. Kleine: ,,Dat is waar alles om draait . We denken er voorjaar 2016 voor het eerst echt te kunnen brouwen.”

De voorbije tijd heeft Stelling Den Helder al behoorlijk wat sloopwerk verzet in het fort, dat een zieltogend bestaan leidde sinds de noodaggregaten die het huisvestte waren afgeschreven. De Stelling levert het fort casco op, de inrichting is voor rekening van de brouwerij. En dat heeft nog best wat voeten in de aarde. Zo moet er iets worden verzonnen op het gebrek aan een gasaansluiting. ,,We denken bijvoorbeeld aan een warmtepomp of zonneboilers. Dat past binnen onze duurzame doelstelling.”

Ook dergelijke aanpassingen moeten vergund worden en ook al zou dat gaan om formaliteiten, er gaat nog heel wat water door het Nieuwediep voor heel het project klaar is. Toch moet er ook deze zomer al Helders bier geschonken worden op Fort Westoever. De Helderse Jongens hebben er namelijk hun ‘foodtruck’ – een omgebouwde SRV-wagen met een tap – neergezet om er proeverijen en andere evenementen te houden.

Kleine, zelf eigenaar van restaurant Spijz: ,,’s Zomers is een rustige tijd voor Spijz, want ik heb geen terras. Dus kunnen we vast warmdraaien op Westoever. De horecavergunning zit al op het fort. Nu moet er alleen nog een exploitatievergunning komen. Maar met dergelijke zaken hebben we inmiddels wel wat ervaring op mogen doen. Dat komt goed.”

 


Fort Westoever word FOODfort Westoever

2015-08-13 23.17.00

Door Ronald den Boer – 16-4-2015

Fort Westoever wordt Food Fort Westoever. Naast de al bekende plannen voor een brouwerij met proeflokaal en kookstudio in het fort zullen op langere termijn ook kleinschalig groente en fruit worden verbouwd en kan worden overnacht in de commandantswoning. Met een Helderse vlet en picknickmand zijn dagtochtjes te maken.

Eten, drinken en overnachten op fortterrein
Zo’n toekomstbeeld schetst Zeestad in een brief aan omwonenden van het fort. Food Fort Westoever moet een combinatie gaan bieden van eten, drinken, en leren van eigen bodem en de stad Den Helder en haar geschiedenis, aldus Zeestad. Concreet is het nog niet, maar: ‘We zetten alle zeilen bij om het fort in een acceptabele staat voor de toekomstige bestemming op te leveren.’

Wel concreet zijn momenteel de werkzaamheden aan het buitenterrein, waar de aarden verdedigingswal opnieuw wordt aangebracht en een oude watergang opnieuw wordt uitgegraven. Ook worden verlichting en terreinvoorzieningen hersteld en de kazerne in casco opgeknapt voor de herbestemming.


“Dorus” Zo heet de het nieuwe bier

van der lem etalage

Door Hedzer Faber – 1-4-2015

De Helderse Jongens zijn er uit: Dorus is de nieuwe naam van Nieuwedieps eigen ‘weizenbier’. Uiteraard vernoemd naar de fameuze Helderse zeeredder Dorus Rijkers.

Uit vele honderden inzendingen, onder meer via deze krant, was het Walter Hovestadt die als eerste de naam ‘Dorus’ suggereerde voor het tweede bier van de stadsbrouwerij. Hij krijgt een prijs van de brouwers: bier, uiteraard.

Volgens Mitchell Gerrits van de brouwerij zijn met een kleine twee maanden de eerste geëtiketteerde flesjes ‘Dorus’ in de winkel te vinden.


 

Napoleon vloog over de toonbank

Helderse Jongens - Napoleonbier

Gepubliceerd 30 november 2014 RTV-NH:

DEN HELDER Het ging zondagmiddag zo hard met het eerste bockbier van brouwerij Helderse jongens, dat er een maximum van twee flesjes per klant moest worden ingesteld

In een slijterij in de Beatrixstraat presenteerden Dave Kleine en Mitchell Gerrits (de derde Helderse Jongen Tim Ouwens ontbrak) hun bier aan de wereld. Er is veel interesse voor hun plannen. De drie Helderse jongens hebben het plan bedacht om in één van Den Helder’s oude forten een eigen brouwerij te beginnen. Een groot project dat de mannen met behulp van crowdfunding proberen te realiseren.

Smaak

Het bockbier is lekker door te drinken. Er zit een klein zoetje aan en als je goed proeft, komt er een vleugje anijs voorbij. Het brouwproces kwam niet van de één op andere dag. Er is flink gerekend hoe de verhoudingen van de ingrediënten moesten zijn. En ook waren niet alle brouwsels in de testfase meteen geslaagd. Maar na veel en hard werken is Napoleon een biertje geworden waar brouwer Mitchell Gerrits erg trots op is.

Brouwerij

Omdat hun eigen brouwerij nog niet af is, er zijn inmiddels al oude aggregaten uit Fort Westoever verwijderd en de restauratie van de binnenkant is voorzichtig begonnen, moesten de mannen voor hun bockbier uitwijken naar Friesland. Daar konden ze een leen-ketel gebruiken om Napoleon, helemaal van de grond af, te laten ontstaan. Het is daarmee echt hun eigen bier. Maar de grote wens, brouwen in eigen brouwerij, moet dus nog even op zich laten wachten. Als alles voorspoedig verloopt, zal najaar 2015 het eerste eigen biertje, uit eigen ketels en eigen pomp in het glas gegoten kunnen worden.

Luister naar het radio interview


Napoleon eerste bier in brouwerij Fort Westoever

Napoleon Bier

Gepubliceerd 24 november 2014 Noordhollands Dagblad:

Napoleon heet-ie, het eerste bier dat Nieuwedieps eigen stadsbrouwerij Helderse Jongens gaat produceren op een plek die gerust uniek genoemd mag worden: het Napoleontische Fort Westoever. Ruim tweehonderd jaar nadat de kleine keizer in Den Helder de opdracht gaf tot de bouw van de Stelling Den Helder, is Napoleon terug. Als dubbelbock.

Als de visie van de ‘Helderse Jongens’ Mitchell Gerrits, Tim Ouwens en Dave Kleine waarheid wordt, pruttelen over een jaar brouwketels in de ruimte van het fort waar dit najaar vijf van de acht joekels van aggregaten werden gesloopt. Een relatief kleine ruimte binnen de dikke muren van het grote fort, die met spiegelwanden en -deuren moet worden afgesloten van de rest. ,,Zodat het lijkt alsof de rij aggregaten nog gewoon doorloopt als je hier wordt rondgeleid”, wijst Mitchell Gerrits. ,,Daar vraagt deze ruimte ook om.”

Want, zo is het idee van de mannen, deze plek moet veel meer worden dan een productielocatie voor bier. Naast de brouwruimte komt het Brouwcafé, waar behalve de Helderse, ook tal van andere speciaalbieren kunnen worden geproefd. In het café knusse nissen met een glazen vloer boven de rijpkelder en een openhaard waar een kip in kan worden gebraden. Buiten een terras met uitzicht over jachthaven Onrust en achter het Brouwcafé is nog meer dan voldoende ruimte voor een besloten proeflokaal en een zaal voor conferenties en partijen.

Tim Ouwens: ,,Unieke plek, hè? Moet je voorstellen dat je hierbuiten in het zonnetje zit of je boot aanmeert. We denken dat dit een concept is dat hier nog niet bestaat, en waarvoor mensen naar Den Helder willen komen.”

Dave Kleine: ,,Het gekke is, dit fort is er al eeuwen. En nog zo veel mensen hebben geen idee hoe bijzonder deze plek is. Mensen die hier voor het eerst komen, weten niet wat ze zien. Zo’n plek, daar moet je iets moois mee kunnen.”

Er ligt reeds een verzoek bij de gemeente om het huidige bestemmingsplan aan te passen naar de plannen van de brouwers.

Duurzaam Stichtingsvoorzitter en beschermheer André Koning van de Stelling Den Helder is in elk geval maar wat ingenomen met de plannen van de ‘Jongens’. ,,Het zou prachtig zijn, voor de stelling en voor Den Helder, als dit lukt. Om op deze manier een duurzame en rendabele invulling vindt zodat je het fort voor het nageslacht behoudt, en nog beter: veel mensen in aanraking brengt met ons militair erfgoed. Ik geloof heel erg in deze plannen. En mocht in de loop van de tijd blijken dat het niet werkt, dan is het ook kleinschalig genoeg om de koers bij te kunnen stellen.”

Over Napoleon
Napoleon is een dubbelbock met een stevig karakter, een pittig alcoholpercentage (7%) en een typische rooksmaak. Aanvankelijk zou het frisse blondbier Helders Goud het eerste in grote hoeveelheden geproduceerde bier zijn, maar dat recept is volgens de brouwers nog niet volmaakt. Napoleon wel. Het is al in serie geproduceerd en gebotteld bij een Friese brouwerij en dat recept kan een op een in het fort worden gebruikt.

Aggregaten weg als schroot
Op de plek waar straks de brouwerij moet komen, stonden acht enorme dieselaggregaten: scheepsmotoren die ooit naar verluidt verkeerd besteld waren door de Koninklijke Marine en toen in het fort zijn gezet als noodstroomvoorziening voor de marinehaven. Vijf ervan hebben nu moeten wijken en zijn voor schrootprijs verkocht. ,,Zelfs in de Derde Wereld wilde niemand ze nog hebben, die dieselslurpers’’, zegt André Koning van de Stelling Den Helder. Ter vergelijking: de acht motoren leverden samen 2,5 megawatt, ongeveer eenderde van een moderne windturbine.

Crowdfunding
Voor een belangrijk deel wordt de brouwerij gefinancierd met crowdfunding: particulieren kunnen bedragen investeren van 50 of 100 euro en krijgen daar ’fundpaketten’ voor terug met bier en voordelen. Een kleine tweehonderd mensen deden dat al, de Helderse Jongens verwachten totaal 2.000 investeerders nodig te hebben. De stichting Stelling Den Helder zorgt er met behulp van subsidies voor dat het fort casco wordt opgeleverd.


 

Stadsbrouwerij in Den Helder

 Gepubliceerd 30 april Noord Hollandsdagblad:

DEN HELDER – De Helderse bierbrouwerij Helderse Jongens komt in voorjaar 2015 met een eigen lentebock: ‘Helderse Lente’.

Dit is een uitvloeisel van de Lentebocktocht die afgelopen weekend werd gehouden. Café De Pimpandoer had de startende brouwers verzocht om eenmalig een lentebock te brouwen. Die viel dusdanig in de smaak dat Nieuwedieps eigen lentebock daadwerkelijk in productie gaat. Dave Kleine van de brouwerij: ,,Alleen iets langer gerijpt, dan wordt-ie iets ronder en minder straf.”Kleine kernmerkt het nieuwe bier als ‘fris, licht doordrinkbaar en met een lichtzure afdronk’. Alcoholpercentage 7,5 procent.

Gepubliceerd 24 januari Noordhollandsdagblad

DEN HELDER – Het gaat door. Nog dit jaar heeft Den Helder haar eigen bier. Of beter: vijf bieren.
Ongeveer een jaar nadat ’Helderse Jongens’ Mitchell Gerrits (21), Tim Ouwens (22) en Dave Kleine (36) hun eerste brouwsel in het eerste glas goten is Stadsbrouwerij Helderse Jongens een feit. Kleine: ,,We bestaan officieel en de financiering komt op gang om een moderne brouwerij op te starten.’’

Nu zijn de drie bestuursleden ook de enige medewerkers, die de voorraad brouwen vanuit Kleines restaurant Spijz.

De ’jongens’ hadden ook een vliegende start kunnen maken. Er stonden bereidwillige geldschieters op de stoep. Maar daar hadden de heren geen trek in; ze kozen juist voor ’crowdfunding’. Kleine: ,,We hebben liever tweeduizend kleine donaties, vanuit Helderse samenleving, dan één inversteerder die dan ook aan de touwtjes trekt. Wij wilden Den Helder haar eigen bier schenken, en dat lukt.’’

De eerste vijf bieren, het blonde ’Helders Goud’, oerbier ’Paal 0’, quadrupel ’Watertoren’, Irish red ’Lange Jaap en winterbier Helders Koud moeten medio 2014 in de schappen liggen en aangeboden in de Helderse horeca, via Atlantis Handelshuis,

Donateurs ofwel ’crowdfunders’ krijgen een bierpakket en andere voordelen als een vriendenpas en een proefavond.


 

Helders bier doet het goed in de media: